2011. augusztus 2., kedd

A népligeti Nagyvendéglő

A népligeti Nagyvendéglő
       
A Nagyvendéglő egykor












 
Fotózás napja: 2011. április 15.


Információk:
A Népliget közepén álló elhagyott épületet ma a hajléktalanok lakják (bár a rendőrség olykor meglátogatja, hogy kitessékelje a jogtalanul beköltözőket - ez két ok, hogy a falakon kívül maradjunk, a harmadik pedig, hogy elég nagy az összeomlás veszélye). Egykor azonban ez a hely egy jólmenő vendéglő volt, Ligeti Nagyvendéglő (avagy Népligeti Sörcsarnok) néven.
1895-ben épült, és ekkoriban 400 ember befogadására volt képes, amivel kiérdemelte a város legnagyobb vendéglője címet. Az ötvenes évek végétől - ekkor már elég silány állapotban - a Kelet-pesti Vendéglátó-ipari Vállalat raktára lett. Elhagyatásáról nincs információnk.

 Beszámoló:
Az asztalok és a fehér terítők helyén ma már csak bozót van
Amikor a Népligetbe mentünk fotózni, nem ezt a helyet kerestük. Volt egy másik címünk, egy elhagyott lakóházhoz, és a Népligeten keresztülvágva pillantottuk meg a Nagyvendéglőt (ekkor még nem tudva, hogy mit találtunk). Persze, ha már lúd, legyen kövér - gondoltuk - és ezzel a lendülettel megpróbáltuk megközelíteni az épületet. A fák és a bokrok teljesen benőtték a területet, így beletelt egy jó időbe, mire megtaláltuk a főkaput. Már-már elindultunk volna befelé, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy egy férfi áll az út végén és minket néz. Nem szólt, csak figyelte, ahogy fotózunk. (Ekkor még nem merült fel bennünk a gyanú, hogy talán nem tetszik neki, amit lát, hiszen az emberek sokszor állnak meg figyelni minket, ha elkezdünk fotózni egy-egy ilyen épületet.) Nem akartunk bemenni, amíg minket bámul az a fickó - mert hát ki tudja, hogy magánterület-e vagy sem - szóval vártunk. Hamarosan elindult a félig-meddig kitaposott ösvényen, egészen a főkapuig, majd be az épületbe. Ekkor döntöttünk úgy, hogy kihagyjuk az épület belső feltérképezését, mert valószínűleg lakják. Ez a legnagyobb probléma a budapesti romokkal - az ember nem tudhatja, mit / kit talál bennük. 


Képek: Népligeti Nagyvendéglő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése