2011. augusztus 7., vasárnap

Orosz kórház (Észak-Pesti kórház)

Orosz kórház, mai nevén Észak-Pesti kórház
Fotózás napja: (első) 2011. április 19, (második) 2011. április 23.

Információk: Az Orosz kórház Pestújhelyen található. Jelentős része még most is üzemel (Észak-Pesti kórház néven), de a működő egységeket az elhagyott kórház épület és több szovjet típusú lakóház veszi körül.
A kórházat 1945ben kezdte használni a szovjet hadsereg, és kezükben maradt egészen kivonulásukig, 1991ig. Azóta pedig az említett épületrészek üresen állnak. 


Beszámoló: Ez az épület a legeslegnagyobb kedvencem az összes közül. Nem véletlen, hogy másodjára is visszamentünk megnézni. Első alkalommal csak a főépület tűnt fel, majd hazafelé menet a buszról láttuk meg a hozzátartozó lakóházakat. Az egész terület árasztja magából a Szovjetunió hangulatát és erre még az is rásegít, hogy az épületek falain orosz feliratok, eligazító táblák vannak kifüggesztve. Bejutni lehetetlen. De mi megpróbáltuk. Nagyon szigorúan őrzik. Először csak a kutyával találkoztunk, majd azt is észrevettük, hogy körülbelül óránként járják körül őrök a területet. Első alkalommal nem sikerült velük beszélni, de a második odalátogatásunkkor az egyiket el tudtuk csípni. Már azért csúnyán nézett ránk, hogy a kerítésen kívülről fotózunk, majd amikor megszólítottuk, egyenesen támadó hangon válaszolgatott a kérdéseinkre. Arra a kérdésre, hogy bemehetnénk-e fotózni, nem is vártam más választ, mint a teljes elutasítást. Ezek után azt is megkaptuk, hogy mégis hogy gondoljuk, hogy ide csak úgy ide lehet jönni fotózgatni. Harapós kedve ellenére elárulta nekünk, hogy abban a hónapban 29én nyílt nap lesz a kórházban, amikor oda megyünk fotózni, ahova akarunk. Ezzel a lehetőséggel nem éltünk. Egyrészt elfelejtődött, másrészt pedig nem hiszem, hogy az elhagyott - és lezárt - részekbe akárkit is beengedtek volna a nyílt nap keretében, a működő részekre pedig, hát őszintén, senki nem kíváncsi. Első alkalommal, amikor a főépületnél jártunk, egy - a szomszéd házban lakó - néni odajött hozzánk, és megkérdezte: "Lányok, miért csináljátok ezt?" A kérdést nem nagyon tudtuk mire vélni, de azért elmagyaráztuk neki, hogy ez a hobbink, vagy mi a fene és feltettünk neki pár kérdést a kórházról. A történetéről csak annyit tudott elmondani, amit már mi is tudtunk: a szovjetek használták egykor. A többi információ pedig, amit tőle kaptunk, kb minden működő kórházra ráillik. ("Volt benne belgyógyászat, sürgősségi, ortopédia, stb, stb...")
A fotózás pedig - azon kívül, hogy kisebb összetűzésbe kerültünk a biztonságiakkal - elég simán ment. A képek nagyon jók lettek. Amit érdemes még megemlíteni, hogy a főépület mellett, a belső kertben, és a kerítésen egyaránt egy halom hangkazetta szalagot találtunk. Ott hevert mindenhol a fűben, a kerítés mögött, és a kerítésre úgy volt ráakasztva, mint valami bizarr lobogó. 


Képek:
első fotózás képei
második fotózás képei 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése